Let’s do this!

Verweesd… Dat vat het gevoel best samen dat dit jaar overheerst bij onze leden en militanten. 

De voorbije weken ging ik van afdeling naar afdeling om de vinger aan de pols te houden over wat er leeft. Meer dan ooit snakken onze leden naar een consequent liberale partij. We moeten niet naar links of naar rechts, niet progressiever of conservatiever, niet dichter of verder van andere partijen. We moeten opnieuw onszelf durven zijn: radicaal liberaal, puur blauw! 

Ja, er is in Vlaanderen toekomst voor een liberale partij. Die moet vooral duidelijk en geloofwaardig zijn om te floreren. Duidelijk in haar kernpunten en geloofwaardig in haar handelen. Met een partijtop die onze liberale kernpunten uitdraagt, complexloos en consequent.

Wat zijn die kernpunten?

In de eerste plaats een glashelder sociaaleconomisch verhaal. Mensen die willen werken of ondernemen, verdienen alle steun en geen tegenwerking. Het is de kern van ons economisch discours. Werken moet altijd meer lonen dan niet werken. Mag het even? Alleen zo staan we sterk genoeg om te zorgen voor degelijke pensioenen, voor mensen die ziek worden of hun job verliezen. 

Daarnaast moeten we als liberalen opnieuw het thema veiligheid bovenaan onze agenda plaatsen. Te lang lieten we dit over aan andere partijen. Nochtans is een vrije samenleving alleen maar mogelijk in een veilig land. Als liberalen moeten we klare taal spreken over de justitie van de 21e eeuw. De veiligheid garanderen voor iedereen is een van de belangrijkste kerntaken van de overheid. Betalen we niet genoeg belastingen opdat die kerntaak eindelijk weer wordt uitgevoerd?

We moeten als liberalen onze eigen koers varen, ook in moeilijke thema’s zoals integratie, migratie en samenleven. Wij zijn een partij die mensen kansen geeft, wat ook je afkomst of overtuiging is. Maar we plaatsen mensen ook voor hun individuele verantwoordelijkheid. Er zijn geen VIP-tickets voor onze sociale bescherming. Wie dezelfde sociale rechten wil als mensen die daar jaren voor werken en betalen, moet meedoen en een inspanning leveren.

De afgelopen weken liep ik heel veel rond tussen onze militanten. De roep om een voorzitter die luistert, vernieuwt en inspireert, is groter dan ooit. Het deed deugd vast te stellen hoeveel partijgenoten, van basismilitanten tot burgemeesters en parlementsleden, mij enthousiast aanmoedigen om mij kandidaat te stellen. Met die brede en warme steun in de rug ga ik de strijd aan om de volgende voorzitter te worden van dé enige liberale partij in Vlaanderen. 

Ik groeide op in onze partij. Als kleine jongen voerde ik al campagne. Ik reed mee in onze blauwe verkiezingskaravaans en deed ontelbaar veel busrondes. Fier zette ik mee borden, later verdiepte ik mij in onze basisideologie en schreef ik mee aan liberale teksten. Laten we samen die fierheid terugbrengen. Het kán.

Steun #teamegbert. Doe mee! Stuur je naam naar ikdoemee@teamegbert.be!

Let’s do this.