
Opnieuw kink in de kabel bij voorzittersrace OpenVLD
De Tijd- Dries Bervoet
De voorzittersverkiezing bij Open VLD is snel na de start weer stilgelegd door een technisch probleem. Hoe meer details naar buiten kwamen, hoe meer vragen rezen.
De stemming gebeurt online en telefonisch. De gerechtsdeurwaarder die kandidaat Egbert Lachaert bijstaat om te controleren of alles volgens de regels verloopt, achterhaalde dat er een bug zat in het online systeem. Hetzelfde lid kon meermaals stemmen door telkens een andere webbrowser te gebruiken. Daarop is het stemsysteem offline gehaald en de procedure stilgelegd.
Lachaert drong meteen aan op een doorlichting. ‘Zolang de rechten van elk lid en een correcte stembusgang niet gewaarborgd kunnen worden, kan de stemming niet worden hervat. Ik hoop uiteraard dat de partij snel in een sluitende oplossing voorziet en de stemming vanaf morgen weer kan plaatsvinden.’
De voorzitter van het kiescomité, Clair Ysebaert, liet verstaan dat de hele procedure – online en telefonisch – wordt overgedaan. De kiescommissie, de gerechtsdeurwaarder en de vier kandidaten – naast Lachaert zijn dat Bart Tommelein, Els Ampe en Stefaan Nuytten – hielden gisteren beraad over de herstart. Die volgt pas na een volledige controle en verificatie van het hele systeem, ook door externe ICT-experts.
Het technische probleem leidt tot nieuw intern geroezemoes. Dat was er ook al toen het partijbestuur op 19 maart plots besliste de verkiezingen voor een opvolger van Gwendolyn Rutten uit te stellen. De officiële reden was de coronacrisis. Online stemmen was toen al voorzien, maar er waren ook honderd fysieke stemlocaties in Vlaanderen die nu niet meer ingezet konden worden. Daarom was beslist naast de online verkiezing ook een belsysteem op te zetten via een callcenter.
Bij Lachaerts entourage was de perceptie dat de federale fractieleider de wind in de zeilen heeft, zeker nadat federaal vicepremier en Oost-Vlaams stemmenkanon Alexander De Croo zich openlijk achter de kandidatuur van Lachaert had gezet. Zijn team zag het uitstel toen als een poging om Lachaert stokken in de wielen te steken, een scenario dat gisteren weer begon te circuleren. ‘Het wordt wel wat veel allemaal samen’, was gisteren te horen.
Hoe meer details er kwamen over de verkiezing, hoe meer vragen intern rezen. Op sociale media begon een akte uit het Staatsblad te circuleren over het Gentse callcenter Sebeco, dat de telefonische verkiezing organiseert. De voorzitter blijkt Yannick De Clercq, gewezen en huidig bestuurder bij tientallen bedrijven en organisaties en vader van de Gentse burgemeester Mathias De Clercq. Die wordt gesitueerd in het kamp rond Bart Tommelein.
De Clercq outte zich meermaals als een grote voorstander van een paars-groene federale coalitie. De stammentwist rond de opvolging van Rutten heeft ook veel te maken met een gevecht over de keuze van de coalitie. Lachaert was voorstander om de paars-gele piste met de N-VA te testen. Dat nu de naam van De Clercq opduikt rond het callcenter, leidt tot nieuw wenkbrauwengefrons. ‘Ik ben voorzitter en niet operationeel actief bij het callcenter. Ik heb geen enkele rol gespeeld bij de keuze van Open VLD voor Sebeco’, reageert Yannick De Clercq.
Bij Open VLD klinkt dat voor Sebeco gekozen is omdat het bedrijf ervaren is in het omgaan met vertrouwelijke gegevens. Het werkt onder meer voor de overheidsdienst Sociale Zekerheid. De keuze is gemaakt in overleg met de vier kandidaten, laat de partij weten. ‘Zowel het callcenter als het online systeem staat onder voortdurend toezicht van een gerechtsdeurwaarder. De mensen in het callcenter weten ook niet wie ze aan de lijn krijgen.’
Els Ampe suggereerde gisteren dat sabotage in het spel is. ‘De vrees van sommigen dat de verkiezingen niet eerlijk zouden verlopen, blijkt nu waarheid te worden’, stelt ze.
Stemmen kan in principe nog tot vrijdag 22 mei. Heeft geen van de kandidaten een absolute meerderheid, dan volgt een tweede ronde. Die wordt afgesloten op 29 mei.