
Egbert Lachaert lanceert e-book om land opnieuw te laten…
Kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert lanceert het e-book ‘Puur Blauw’ waarin hij zijn liberale visie voor het land uiteenzet. Met ‘Puur Blauw’ wil hij de liberale partij opnieuw op de kaart zetten en het land opnieuw laten werken. Hij schuwt daarbij geen enkel thema: een glashelder sociaaleconomisch verhaal, veiligheid, justitie, klimaat, sociale zekerheid, migratie, werking van het land. “Het is tijd voor oplossingen”, aldus Lachaert.
Lachaert kijkt verweesd naar de staat van ons land en de toestand in de Wetstraat. Niets lijkt nog te werken. Daarom kroop hij zelf in zijn pen. Het resultaat is een e-book waarin hij glashelder verschillende thema’s analyseert, fileert en een oplossing aanreikt om ons land opnieuw te laten werken. Een duidelijke focus is het sociaaleconomische thema.
Lachaert: “De participatiegraad van de OESO meet hoeveel personen tussen de 15 en 64 jaar deelnemen aan de arbeidsmarkt. In België halen we de 70 procent niet. Combineer dat met een te vette overheid en je komt in de paradoxale situatie terecht dat we in België met een veel te beperkte groep hard werken, maar de uitgaven van de overheid te hoog zijn, waardoor zij die hulp nodig hebben vaak in de kou blijven staan, de pensioenen te laag zijn, en mensen door te lage uitkeringen in de armoede belanden. Dat is voor mij als liberaal onaanvaardbaar. Daarom moet als eerste de overheid op dieet en moet zij 5 procent minder geld kosten. Daarom moeten er ook meer mensen aan de slag, tot 80 procent van onze potentiële actieve bevolking, en moeten we bijvoorbeeld inactieven beter begeleiden naar de arbeidsmarkt. Alleen zo kunnen we de balans tussen bijdragen en sociale rechten herstellen.”
Lachaert wil dat Open Vld opnieuw het thema veiligheid bovenaan zijn agenda plaatst.
Lachaert: “De veiligheid garanderen voor iedereen is één van de kerntaken van de overheid. Maar de overheid faalt vandaag. Qua infrastructuur zit justitie niet in de 20ste, maar in de 19de eeuw. Gevangenissen worden niet gebouwd wegens te lange procedures met vergunningen. Een quick win kan zijn om een ‘fast lane’ te creëren voor het sneller uitreiken van vergunningen zodat cruciale infrastructuur sneller gebouwd kan worden. Daarnaast verdienen justitie en onze veiligheidsdiensten een extra investering de komende jaren met een duidelijk beheersovereenkomst waar het geld naartoe moet gaan. Een focus op de kerntaken is dan cruciaal. Kleinere misdrijven moeten dan ook sneller ambtelijk afgehandeld worden om justitie te ontlasten.”
Ook migratie behoort volgens Lachaert tot de kernthema’s van een liberale partij.
Lachaert: “Ons sociaal systeem blijkt een enorme aantrekkingskracht uit te oefenen op vluchtelingen en migranten binnen en buiten de Europese Unie. Cruciaal is dat iedereen van gelijk welke achtergrond zijn steentje bijdraagt. Ook het toegangsticket tot het systeem moet strenger. Wie wil genieten van de voordelen van het systeem moet gedurende een redelijke en langere periode bijdragen.”
Wie kijkt naar de toekomst kan niet heen om een liberaal klimaatbeleid.
Lachaert: “Onze energievoorziening staat voor een grote transitie waar we allesbehalve klaar voor zijn. De windmolencapaciteit op de Noordzee werd verdubbeld, maar wegens de val van de regering is er bijvoorbeeld nog geen gascapaciteitsmechanisme uitgewerkt om tegen 2025 voldoende gascapaciteit te hebben om de geplande kernuitstap in 2025 te realiseren. We moeten ons dan ook durven afvragen of die timing van 2025 nog reëel is en of het parlement niet zelf een steunmechanisme kan uitwerken. Er is al te veel kostbare tijd verloren.”
Op termijn wil Lachaert ook werk maken van een koolstofarm transport tegen 2035.
Lachaert: “De eerste stap is om te eisen dat de bedrijfswagens vanaf 2025 koolstofarm of neutraal zijn. Dit kan leiden tot een geheel koolstofarm wagenpark in 2035 waardoor de CO2-uitstoot met maar liefst 20 procent zal dalen. Bovendien zal dit een economische impuls geven aan innovatie en op termijn zelfs aan de particuliere markt. Win win.”
Ook onze sociale zekerheid moet ook meer aangepast worden aan de noden van vandaag.
Lachaert: “Het feit dat iemand single of alleenstaande is, is vandaag een sociaal risico geworden. De sociale zekerheid moet daar op inspelen. Ook de financiering van onze sociale zekerheid moet het voorwerp worden van een nieuwe denkoefening. Op termijn moet het daarbij de bedoeling zijn om lasten op arbeid minder aan te spreken om de sociale zekerheid gefinancierd te krijgen.”
Wie denkt aan de toekomst, moet ook kijken naar het onderwijs.
Lachaert: “Hersenen zijn de grondstof van onze kenniseconomie. Een goed onderwijsbeleid is dan ook cruciaal, maar vandaag daalt de kwaliteit van ons onderwijs, waardoor we onze positie als kenniseconomie in gevaar brengen. Dat tij moeten we keren. Daarom moeten er meer leerkrachten aan de slag. We hebben ook nood aan meer intellectuele ambitie. We moeten durven inzetten op topkwaliteit met een beleid voor (hoog)begaafde kinderen. Kinderen moeten ook verplicht worden naar school te gaan vanaf hun drie jaar.”
Last but not least wil Lachaert ook de structuur van het land zelf aanpakken.
Lachaert: “We zitten vandaag muurvast. Het politiek systeem is ook zo complex geworden dat burgers het vertrouwen kwijt zijn. We moeten daarom naar een liberale staatshervorming die de overheden efficiënter maakt. Overbodige organen zoals de Senaat of de gemeenschapscommissie mogen dan ook eindelijk afgeschaft worden. Kies voor samenwerkingsfederalisme en duid een federale scheidsrechter aan bij bevoegdheidsconflicten. Geef fiscale autonomie aan de regio’s. Stel hen zelf financieel meer verantwoordelijk voor de inkomsten en uitgaven van de overheid. Vereenvoudig Brussel. En voorzie een default option als partijen er niet uit geraken bij een federale formatie. De twee grootste deelentiteiten in de federatie kunnen verplicht worden samen een begroting in te dienen bij Europa en de regering te bezetten met 1 minister per partij. Omdat onze hoofdstad niet vertegenwoordigd is, zou de Brusselse Gewestregering 1 lid kunnen afleveren van de federale regering. Indien die regering geen begroting indient, worden de dotaties aan de gewesten, gemeenschappen, en ook de weddes van nationale politici met 20% verminderd.”
10 puur blauwe maatregelen voor een land dat werkt.
- Meer mensen aan de slag: participatiegraad van 80 procent
- Overheid moet op dieet: overheden moeten 5 procent minder geld kosten
- Schaf wetten af. Wetten moeten standaard een vervaldatum hebben, waardoor evaluatie en eventuele actualisatie verplicht wordt
- Nieuw artikel in Grondwet dat het overheidsbeslag nooit groter mag zijn dan 50 procent. De Belg kan niet verplicht worden gemiddeld meer voor anderen te werken dan voor zichzelf.
- Bouw ‘fast lanes’ voor vergunningen voor cruciale infrastructuur, zoals de bouw van een gevangenis, infrastructuur voor energievoorziening, luchthaven. Zo zet je geen rem op cruciale economische activiteit.
- Geef meer autonomie aan lokale besturen om wijkgericht problemen aan te pakken en op te lossen
- Toegangsticket tot sociaal systeem wordt strenger.
- Debat durven openen of kernuitstap in 2025 nog realistisch is. Parlement indien nodig opdracht geven om gascapaciteitsmechanisme uit te werken.
- Koolstofneutraal wagenpark tegen 2035
- Voorzie een default option om een begroting in te dienen als de formatie te lang duurt
E-book